Vedeli ste, že nie je manuka med ako manuka med? Sú medzi nimi veľké rozdiely a preto si treba starostlivo uvážiť, ktorý z nich je pre vás vhodný.

V čom je zásadný rozdiel medzi jednotlivými manuka medmi? Rozdiel je v antibakteriálnej aktivite. V tomto článku si rozoberieme index, ktorý túto aktivitu definuje.

Čo je to NPA?

Skratka NPA vyjadruje neperoxidovú aktivitu medu. Tá dáva produktu osobitné antiseptické vlastnosti. Na štítkoch pohárov môžete vidieť skratku NPA a číslo. Radi by sme túto problematiku hlbšie rozobrali, ako len popisom zložitých definícii a pojmov a preto sa pokúsime byť čo najstručnejší a najjasnejší.

Kľúčovým v tomto celom je fakt, že takmer každý druh meduisté antimikrobiálné vlastnosti. Tie sú spôsobené peroxidovou aktivitou. Manuka med je jedinečný v tom, že má aj neperoxidovú aktivitu (NPA), ktorá mu dodáva jeho unikátne vlastnosti. Ak chcete získať lepšiu predstavu o tom, aký je rozdiel medzi peroxidovou a neperoxidovou aktivitou, čítajte ďalej.

 

Peroxidová aktivita

Peroxidová aktivita je typická pre takmer každý druh medu. Antibakteriálny účinok je zabezpečený nízkou úrovňou pH, vysokou osmolaritou a svoju nezastupeteľnú úlohu tu zohráva aj peroxid vodíka. Vzniká za pomoci enzýmu glukózy oxidázy. Glukóza a kyslík slúžia na uvoľňovanie antiseptických vlastností peroxidu vodíka. Vďaka tomu sa môže med používať na liečenie menších infekcií. Dôležité je povedať aj to, že med pri ničení baktérií nepoškodzuje tkanivo.

Faktom však je, že táto zlúčenina je citlivá na svetlo a teplo. Slabou stránkou tohoto celého je aj fakt, peroxidová aktivita sa rozpadá po kontakte s krvou a slinami. V dôsledku toho sa strácajú antimikrobiálne vlastnosti.

 

Neperoxidová aktivita

Neperoxidová aktivita (skratka NPA) je tým, čo dáva manuka medu špeciálne vlastnosti. Pochádza z obsahu metylglyoxalu (MGO) v nektári rastliny. Generuje sa z dihydroxyacetónu (DHA) počas dozrievania. Kvalita neperoxidovej aktivity sa používa aj pre ďalšie hodnotenie - MGO.

Metylglyoxal (MGO) má tiež antibakteriálny účinok a nie je poškodzovaný pod vplyvom svetla, tepla alebo telesných tekutín. Preto si manuka med zachováva svoje antiseptické vlastnosti aj po neutralizácii peroxidu vodíka. Táto funkcia sa nazýva „aktivita bez peroxidu“, ktorá je základom pre hodnotenie s rovnakým menom, čiže neperoxidová aktivita.

Význam hodnotenia NPA

Tento index je na obaloch manuka medov označený ako skratka NPA a číslo za ňou, ktoré spoločne vyjadrujú silu manuka medu. Myšlienka je nasledovná: hodnotenie ukazuje antimikrobiálny účinok, ktorý má výrobok v porovnaní s účinkom, ktorý by mal fenolický roztok určitej koncentrácie. Meria sa v %. Inými slovami, vyjadrené číslo NPA sa rovná % obsahu fenolu vo vode. Napríklad NPA 10+ znamená, že med má rovnaký účinok na baktérie ako 10% roztok fenolu.

Pretože NPA závisí od metylglyoxalu MGO v manuka mede, preto aj jeho hladina súvisí s hodnotením MGO. Napríklad neperoxidová aktivita 10+ je typická pre med s MGO 260+. Predpokladá sa, že významné antiseptické vlastnosti sa objavia, keď je aktivita 10+. Čím vyššia úroveň NPA, tým je manuka med silnejší, kvalitnejší a lepší.

 

Prečo je úroveň NPA u manuka medov rôzna?

Spôsobujú to rôzne vlastnosti a kvalita závisí od rôznych faktorov:

  1. Rastliny – v akých podmienkach rastú, životné prostredie, podnebie atď...
  2. Včely – ich vek a zdravie včelstiev
  3. Podmienky za ktorých sa produkt spracováva a skladuje.

Najdôležitejším faktorom pre NPA je však to, či bol nektár získaný iba z kvetu manuka alebo bol zmiešaný s inými druhmi nektáru. Práve to ovplyvňuje koncentráciu MGO v manuka mede, pretože je NPA je prítomná iba v tomto druhu rastlín.