Manuka med je špeciálny druh medu, ktorý „vyrábajú“ včely hodujúce sa na nektári zvláštneho kra, ktorý sa nachádza iba v Austrálii a na Novom Zélande.

Je známy ako Leptospermum scoparium. Tento článok obsahuje podrobný opis toho, ako sa táto špeciálna látka vyrába, kde sa nachádza, a aký je jej pôvod.

 

Kde sa manukové kry nachádzajú?

Manukové kry rastú v Austrálii, a to najmä v Tasmánii, Novom Južnom Walese, Queenslande a v štáte Viktória. Manuka ker rastie aj na suchom východnom pobreží na severe a na juhu Nového Zélandu. Manukové kry sú dôvodom častých požiarov najmä v Austrálii, čo sa však často neskôr prejaví ako súčasť regeneračného procesu po spálení lesnej hmoty.

 

Proces vzniku manuka medu

Ako je uvedené vyššie, manuka med sa môže produkovať iba v oblastiach, kde rastú manuka kry. Tento proces produkcie zabezpečujú včely, ktoré opeľujú kvety manuka krov a na oplátku si z nich berú nektár. Tento prinesú do včelích úľov, kde je nektár zmiešaný s enzýmamy včiel. Po vyvetraní, znížení obsahu vody v mede sa med stáva zrelým, vhodným na stáčanie a teda odobratie z úľov.

Na identifikáciu medu manuka existuje niekoľko metód.

Niektoré z nich zahŕňajú rozpoznanie farby a chute, no najpresnejšia je identifikácia prostredníctvom laboratórnych testov na methylglyoxal (MGO). MGO je organická zlúčenina, ktorá sa vo veľkom množstve nachádza iba v čistom manukovom mede. Väčšina jeho špeciálnych vlastností vyplýva práve z tejto zložky. Viac sa o MGO dočítate v našom článku: Čo znamená označenie MGO zobrazené na manuka mede.

Po zbere medu má manuka med vysokú tendenciu zvyšovať svoju mikrobiotickú aktivitu. Väčšina včelárov ich preto skladuje asi rok alebo dva pred balením a doručením spotrebiteľovi.

 

Rozdiel medzi bežným medom a manuka medom

Rozdiel medzi bežným a manuka medom je práve v nektáre kvetov, ktorým sa včely kŕmia a ktorý nosia do úľa. Nektár kvetov manuka krov (Leptospermum scoparium) obsahuje aj ďalšie zložky, ktoré obyčajný med nemá. Značka NPA alebo Methylglyoxal (MGO) na každom obale dokazuje, že nektár bol získaný z manuka krov.

 

Ako chutí manuka med

Tak ako sa mení farba medu v závislosti od sily konkrétneho medu, mení sa aj jeho chuť.

Med je prirodzene sladký, no chuť má oveľa vyššiu intenzitu, ak je manukový med silnejší s vyšším obsahom MGO.